Dag mok en rasp!

08/03/2022

Dag mok en rasp!

Wat zijn de symptomen en oorzaken van mok en met welke natuurlijke en effectieve verzorgingsproducten kan je jouw paard mok vrij krijgen?

Mok ...

is gewoon een algemene term voor alle soorten huidziekten in het gebied rond de kootholte. Het hele onderbeen van het paard kan worden aangetast, evenals het gebied van de kootholte of het pijpbeen. Bij sommige paarden verspreiden de haarloze gebieden zich tot boven het carpale gewricht of het spronggewricht.

Symptomen:

Haarloze plekken, open plekken op de huid, korstige of schurftige plekken op de huid, vaak verplaatsend. Dit zijn typische moksymptomen die zich kunnen verspreiden en het welzijn van het paard ernstig kunnen verstoren. Vooral paarden met lang behang, zoals Tinkers, Friezen of koudbloedpaarden, hebben ook nog vaak last van jeuk, waardoor zij extra verwondingen kunnen oplopen door het krabben en knabbelen aan de reeds beschadigde plekken.

Oorzaken:

De chorioptesmijt (nagelmijt), de herfstgrasmijt (Neotrombicula autumnalis) en/of de sarcoptische mijt (graafmijt) kunnen de opperhuid, de bovenste laag van de huid, beschadigen. Ze voeden zich met de huid en de lymfe van het paard.  Hierdoor kunnen bacteriën, zoals stafylokokken, binnendringen. Door deze combinatie van ontstekingen neemt de vorming van keratine in de huid toe, er vormen zich korstjes.

Een bodem met veel modder, mest, ammoniak, hygiënefouten in het strooisel, chemicaliën (antivries bijvoorbeeld), irriterende houtsnippers, plastic vezels, maar ook andere factoren zoals mijten en bacteriën kunnen mok doen ontstaan. Maar vaak is het gewoon een kleine mechanische verwonding die een gemakkelijke ingang vormt voor bacteriën en mijten!

Meestal begint mok in de kootholte van het paard. Een gedwongen hoef bevordert zowel de vorming van mok als rotstraal. Een zwak immuunsysteem, alsmede een tekort aan mineralen/zink, kunnen ook de vorming van een mok in de hand werken. Maar dit hoeft niet het geval te zijn, vaak is het gewoon een samenloop van verschillende factoren.

 Lichtgekleurde, witte delen zijn veel gevoeliger en worden vaker aangetast, omdat zij gewoon doorlaatbaarder zijn. Lange vetlokken bevorderen ook de ontwikkeling van mok. Mijten voelen zich er bijzonder thuis, beschermd onder de lange vacht, en doen er onopgemerkt hun ding. Een mijtenplaag kan worden ontdekt door een sterke jeuk.

Rasp ….

Deze aandoening kan het gehele onderbeen van het paard aantasten, tot aan het voorknie of spronggewricht. Hierbij is de onderhuid meestal chronisch ontstoken. Bacteriën nestelen zich permanent, de bloed- en lymfevaten kunnen worden aangetast door een progressieve ontsteking.  CPL, een chronisch progressief lymfoedeem, kan hiervan een gevolg zijn, vooral bij koudbloedige paarden of kruisingen daarvan.

Wat te doen in geval van mok of rasp?

Wij bevelen huidversterkende, natuurlijke verzorgingsproducten aan voor een verbetering en activering van de huidfunctie. De huid moet haar natuurlijke beschermende functie tegen aantasting door mijten en/of bacteriën weer kunnen ontwikkelen. Daartoe moet tijdens het genezingsproces de opperhuid vernieuwd worden en moeten de korstjes op natuurlijke wijze afvallen.

Verwijder de korstjes nooit mechanisch, dit scheurt de gevoelige bovenste huidlaag opnieuw en een herinfectie kan snel optreden!

Er moet een schone ruimte voor lichaamsbeweging worden gecreëerd en de voeding moet worden aangepast: Zo dicht mogelijk bij de natuur, met een individueel aangepaste mineralisatie, waaraan zo nodig zink kan worden toegevoegd.

Effectieve, natuurlijke verzorging van buitenaf! Chemische ontsmettingsmaatregelen of antiparasitaire wasbeurten bestrijden gedeeltelijk de triggers, maar verzwakken vaak ook de epidermis. Als deze maatregelen falen, blijft de verzwakte huid opnieuw een gemakkelijke toegangspoort en kan een herinfectie worden veroorzaakt door de ziekteverwekkers die nog in de omgeving aanwezig zijn.

De juiste zorg:

Relax Fesselliquid of Pferdeerde Levermos & Niem: Uitsluitend natuurlijke ingrediënten!

Relax Fesselliquid is geschikt voor alle paarden. Zelfs als het paard lang behang heeft, kan de vloeistof de huid bereiken. Het heeft dus ook een preventieve werking en is geschikt voor permanent gebruik.

https://peelviervoeters.nl/index.php?route=product/product&product_id=181

Pferdeerde Lebermoos & Niem: Natuurlijke actieve ingrediënten met de effectieve tinctuur en rode en groene minerale klei uit Zuid-Frankrijk voor een bescherming die de hele dag aanhoudt! De pasta is bijzonder geschikt voor gebieden die een langduriger bescherming nodig hebben.

https://peelviervoeters.nl/index.php?route=product/product&product_id=186

De ingrediënten van Fesselliquid & Pferdeerde Lebermoos & Niem met tinctuur:

  • Levermos-extract - Levermos staat bekend om zijn natuurlijke werking tegen bacteriën en schimmels.
  • Neemolie - Wordt in India gebruikt als een actief ingrediënt om insecten en parasieten te bestrijden
  • Neembladtinctuur - Verzorgt de huid met de bladeren van de neemboom
  • Zwarte komijnolie - Antibiotisch, antiseptisch en schimmelwerend
  • Calendula - Verzacht de huid en bevordert de wondgenezing
  • Panthenol - Provitamine B5, houdt het vochtgehalte van de huid op peil en heeft een huidherstellende werking
  • Amandelolie - Voedt het huidoppervlak
  • Essentiële oliën - Voor langdurige huidverzachting.

Behandeling en maatregelen:

Bij lang behang, dient het haar aan het begin van de behandeling tot ongeveer 1-2 cm ingekort te worden.

Was de benen en de aangetaste delen van je paard met Relax Niemöl Shampoo.

https://peelviervoeters.nl/index.php?route=product/product&product_id=180&search=niem

Droog de plekken zorgvuldig af; het is belangrijk dat de korsten niet scheuren!

Behandel de zones met Fesselliquid of met Pferdeerde Lebermoos & Niem, afhankelijk van de lengte van het haar of de te behandelen zone.

Het is ook zeer nuttig om beide middelen toe te passen, de Fesselliquid kan op alle omliggende gebieden worden aangebracht in geval van een grotere aantasting, de Pferdeerde is zeer geschikt waar het nodig is om de huid te bedekken.

Herhaal de toepassing dagelijks.

Blijf de zones ongeveer 1 x per week zachtjes wassen met de Niemölshampoo.

De korstjes zullen er na verloop van tijd vanzelf afkomen. Het haar kan ook loskomen op andere plaatsen die reeds aangetast waren en er is een reformatie- en vernieuwingsproces aan de gang.

Heb geduld!

Het kan enige tijd duren voordat de getroffen gebieden hersteld zijn, voordat de huid is geregenereerd en nieuwe haren zijn gevormd. Als de opperhuid tot in de kern is aangetast, heeft de huid tijd nodig om te regenereren en gezond te worden.  Het duurt ook enige tijd, afhankelijk van de mate, totdat bacteriën en mijten zich niet meer kunnen ontwikkelen en de huid sterk genoeg is om de belagers te weerstaan!

Heeft u vragen of wilt u een persoonlijk zorgconsult?

Wij zijn er voor u en uw paard!

????????

☎️ +31495533248

???? info@peelviervoeters.nl

Website: https://peelviervoeters.nl

Groeten,

Uw Peelviervoeters Team ????