Mijten of huidschimmel?

17/12/2021

Mijten of huidschimmel? Jeuk tijdens het wisselen van de vacht?

Tijdens de natte en koude dagen, zoekt een schijnbaar onzichtbare parasiet een nieuwe habitat: het paard. Onze vrijetijds- en sportpartner dient als ideale voedselbron en beschermend toevluchtsoord voor de vervelende kleine mijtmonsters. Hele legers doen hun werk vaak lange tijd "undercover". Ze verschijnen vaker tijdens de vachtwisseling: Het immuunsysteem is verzwakt, het verlies van de vacht maakt het makkelijker om de huid aan te vallen.

Maar hoe kunnen we een onderscheid maken tussen de triggers van verschillende huidproblemen en de dieren zo snel mogelijk verlichting bieden?

Symptomen:

Haarloze plekken in de vacht, jeuk aan de benen - velen kennen het. Maar de daders blijven onzichtbaar. Graafmijten eten zich vol aan de huid van onze paarden. Zij bijten het liefst in gemakkelijk doordringbare huid, bij voorkeur in witte, gevoelige huiddelen. De parasieten vermenigvuldigen zich snel, vooral onder lang behang, omdat ze daar goed beschermd zijn. Deze kleine beschadigingen zijn een gemakkelijke ingang voor bacteriën. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe beter de verwoestende symbiose werkt. Beschermd onder de vacht merkt de paardeneigenaar de omvang van de schade bij langharige rassen zoals koudbloedpaarden, Tinkers of Friezen vaak pas wanneer er al aanzienlijke schade is. Net als paarden worden ook honden aangetast, vooral rassen met een lichte huid en vacht, alsmede dieren met een verzwakt immuunsysteem.

Huidversterkende voeding & natuurlijke verzorging in combinatie

Het is belangrijk om het immuunsysteem te versterken. Naast de op de soort afgestemde manier van houden, omvat dit ook voeder met een individuele, op de behoeften afgestemde mineralisatie met een verhoogd gehalte aan organisch zink, selenium en koper, alsmede een voldoende hoog gehalte aan essentiële vetzuren en aminozuren om de huid te ondersteunen en het afweermechanisme op gang te brengen of op een zo hoog mogelijk peil te houden. Toch mag niet uit het oog worden verloren hoe logisch en eenvoudig het is om bij een parasietenbesmetting in te grijpen op de "plaats van de besmetting". Dit betekent dat het verblijf van de parasieten op de huid van het paard zo oncomfortabel mogelijk moet worden gemaakt. Bovendien moet de huid worden versterkt met hoogwaardige, natuurlijke werkzame stoffen, zodat de natuurlijke beschermende functie snel wordt hersteld.

De belangrijkste parasitaire huidziekten zijn schurftmijten, schildmijten, zuigmijten en graafmijten. Volgens hun monddelen vallen de afzonderlijke mijtsoorten verschillende lagen van de huid aan. De zuigmijt is vaak de trigger voor mok. Deze mijt absorbeert vloeibare bestanddelen zoals bloed en lymfe van de voorbeschadigde huid. Hij geeft de voorkeur aan witte of lichtgekleurde huidoppervlakken, die gemakkelijker schijnen binnen te dringen. Bijkomende bacteriële kolonisatie veroorzaakt dan wonden die moeilijk te genezen zijn. De sarcoptes of gravende mijt voedt zich diep onder de huid en kan grote schade aanrichten. De aantasting is moeilijk te behandelen, want wassen alleen is niet voldoende. Hetzelfde gebeurt met de minder voorkomende haarfollikelmijt (Demodex equi), die zich vasthecht aan de haarfollikels en daar de diepe huidlagen aantast. Aantasting door haarluizen komt regelmatiger voor. Vooral bij immuungecompromitteerde, uitgemergelde dieren kunnen de eitjes van de haarluizen zich aan de haarschachten hechten.

Mijten in de dekharen

Het verschijnen van mijten in de vacht kan over het hele lichaam voorkomen. Het begint meestal dicht bij de grond. Tenminste in het begin treft het de lagere delen van de benen. Haaruitval en jeuk aan de benen, aan de benen van het paard en aan de poten van de hond kunnen zonder meer wijzen op een mijtenplaag. Maar mijten vestigen zich ook op andere plaatsen op het lichaam.

Symptomen/Diagnose:

Mijten kunnen worden vermoed wanneer er plotseling haarloze, meestal jeukende plekken verschijnen. Het haar gaat er gemakkelijk af omdat de mijten meestal vastzitten aan de haarwortels, die ze met hun beten vernietigen. Als u denkt dat u een mijtenbesmetting kunt uitsluiten na een negatief laboratoriumresultaat, moet u er rekening mee houden dat mijten graag migreren en dat zij het geteste gebied reeds verlaten kunnen hebben om zich elders te vestigen.

Tips van de natuurgeneeskunde:

Het is van essentieel belang dat de producten onschadelijk zijn, aangezien alle dieren graag likken en knabbelen aan de jeukende plekken. In het geval van jeuk die verband houdt met mijtaantasting( -verdenking)), wordt levermos in combinatie met neemolie aanbevolen. In geval van ernstige jeuk en wintervacht, moet er ook goed geborsteld worden.

Hier kan de behandeling met Pferdeerde Lebermoos & Niem en Lebermoos & Niem spray zeer goed ondersteunen.

https://peelviervoeters.nl/index.php?route=product/product&product_id=186

https://peelviervoeters.nl/index.php?route=product/product&product_id=177

Producten met Niem-olie voorkomen dat de mijteneitjes zich ontwikkelen en zorgen ervoor dat ze langzaam afsterven en de kolonie kan groeien.

Schimmelinfecties - natuurlijk bestrijden

De meest voorkomende besmettelijke huidziekte bij paarden, dermatomycose, wordt veroorzaakt door schimmels. Het is overdraagbaar van paard op paard en koloniseert gemakkelijk immuno-incompetente of zieke dieren. Onderdrukkende medicatie en medicatie die in andere contexten wordt toegediend, remmen vaak het immuunsysteem. Gistschimmels zoals Candida kunnen ook de darm aantasten, wat vaak wordt waargenomen bij veulens. Een aantasting door algenschimmels tast diepere lagen van de huid of ook de hoef aan en duurt meestal lang om te behandelen.

Symptomen/Diagnose:

Over het algemeen verschijnt huidschimmel/dermatomycose bij paarden als ronde, soms schilferige, soms korstige, haarloze plekken, soms met een vlek in het midden. Deze gebieden kunnen jeuken. Als het dier zich krabt, ontstaan verdere verwondingen en verspreidt de schimmel zich zelfs naar het oog. Schimmelziekten van de huid kunnen worden opgespoord door een uitstrijkje te nemen van een aangetast deel van de huid. Daartoe worden huidmonsters onder bepaalde groeiomstandigheden gedurende maximaal vier weken op een voedingsoplossing gekweekt en vervolgens geïdentificeerd.

Tips uit de natuurgeneeskunde:

Levermos voedt en verstevigt de huid op betrouwbare wijze en biedt de huidschimmel een ongeschikte omgeving. Als de plekken consequent worden besproeid, zou er na zeven tot tien dagen een verbetering moeten optreden. 

Natuurlijke huidverzorging is dierenwelzijn!

Een schimmelvaccinatie is een extra belasting met omstreden effectiviteit voor de besmette, vaak immuun gecompromitteerde paarden. Indien het immuunsysteem ongehinderd kan werken door therapeutische maatregelen, wordt de vaccinatie overbodig.

Onze combinatie van werkzame stoffen voor huidschimmel of mijtaantasting:

Lebermoos (levermos)

Mossen zijn er al miljoenen jaren. In die tijd hebben zij zeer efficiënte werkzame stoffen ontwikkeld die hen beschermen tegen bacteriële kolonisatie, roofvijanden (waaronder slakken) en schimmelaantastingen.

Het extract van levermos werd reeds in de Middeleeuwen als geneeskrachtige plant gebruikt. Levermos heeft een natuurlijke antibacteriële werking. Bovendien is van het actieve bestanddeel delta-9-trans-tetrahydrocannabinol bewezen dat het ontstekingen bestrijdt.

Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten levermos om antiseptische wondverbanden te maken. Andere primitieve volkeren gebruikten levermos voor diverse huidziekten. Het wordt uitwendig gebruikt als een extract om de huid te versterken. Het heeft een positieve invloed op haaruitval en jeuk, vooral bij schimmelziekten, en zijn brede werkingsspectrum verbetert de hele omgeving van de huid. Het wordt momenteel vooral gebruikt in de kruidengeneeskunde tegen gewasplagen en schimmelziekten, maar is ook bij zoogdieren volledig vrij van negatieve bijwerkingen. De concentratie van levermos moet worden verdund, afhankelijk van de plaats van toepassing.

Niemöl (neemolie)

Niemöl is een plantaardige olie van hoge kwaliteit die wordt gewonnen uit de zaden van de neemboom via een zacht koud persprocedé. Het is vooral bekend voor de bestrijding van ongedierte. Het is vergelijkbaar met een hormoon. Parasieten zoals mijten en hun larven die met neemolie in aanraking komen, ontwikkelen zich niet verder en worden in hun verdere groei geremd. De extracten van neemolie veranderen ook het voedings- en voortplantingsgedrag van de mijten. Niemöl is alleen giftig voor parasieten/insecten, het is volkomen onschadelijk voor mensen en zoogdieren.

Gebruik neemolie nooit puur, maar alleen in sterk verdunde vorm!

Niemöl is niet geschikt voor katten vanwege de etherische oliën!

Natuurlijke plantenextracten en oliën hebben een breed werkingsspectrum en zijn, in de juiste dosering, uiterst doeltreffend en volkomen onschadelijk voor het paard. Dit is belangrijk, omdat vooral paarden met een reeds zwak immuunsysteem niet nog eens extra belast moeten worden met vreemde stoffen. Paarden verdragen zuiver plantaardige producten van nature over het algemeen zeer goed. Een beetje tijd, vertrouwen in de natuur en consequent zijn is nodig. Hoe langer een ziekte aanwezig is, hoe langer het kan duren voor ze verdwijnt. Neem je tijd en blijf consequent, je paard zal je dankbaar zijn!

Lebermos & Niemöl Spray

Voor ondersteunend gebruik bij haaruitval en jeuk veroorzaakt door parasieten, insecten- of mijtenplagen. Zeer geschikt voor alle huid- en vachtzones voor een rijke verzorging met een breed scala aan gebruiksmogelijkheden, ook voor de defensief verzwakte huid met neiging tot huidschimmelaantasting.

    Rijke huidverzorging met zuiver natuurlijke ingrediënten uit plantenextracten en oliën.

    Koudgeperste neemolie voor speciale huidverzorging bij aantasting door mijten en parasieten

    Levermos extract om de huid verder te versterken en de haargroei te ondersteunen

    Panthenol om de regeneratieve stofwisselingsprocessen van de huid te bevorderen

    ADMR conform

Levermossen hebben uitstekende verdedigingsmiddelen tegen schimmels en bacteriën. De olie van het zaad van de klinknagelboom en de tinctuur die uit de klinknagelbladeren wordt verkregen, worden in India sinds de Middeleeuwen tot op de dag van vandaag gebruikt voor huidverzorging en bij mijt- en insectenplagen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat klinknagelproducten een huidverzachtend en anti-puritisch effect hebben. Panthenol (provitamine B5) bevordert de regeneratieve stofwisselingsprocessen van de huid en ondersteunt zo de celvernieuwing en versterkt de natuurlijke beschermingsfunctie van de huid. Etherische oliën worden op verschillende manieren gebruikt, onder meer om de huid te kalmeren.

Toepassing:

Spray of dep 1-2 keer per dag op de aangetaste delen van de huid, gedurende ten minste 7-10 dagen. Borstel goed in de lange vacht. Neem je tijd en blijf consequent, je paard zal je dankbaar zijn!

Voor verdere vragen kunt u altijd even contact opnemen/

Telefoon: 0495-533248

E-Mail: info@peelviervoeters.nl