Welke voedingsstoffen bij mok

30/11/2021

Tot de uitwendige oorzaken van mok behoren:

    Slechte stal of weidehygiëne

    Aanhoudende nattigheid (modder)

    Ontbrekende of overdreven verzorging (mechanische huidirritatie door te intensief borstelen)

    Ziekteverwekkers op de huid zoals schimmels of bacteriën

    Ectoparasieten (zoals mijten)

Tot de inwendige oorzaken van mok behoren:

    Een zwak immuunsysteem, meestal in samenhang met een disbalans van het darm microbioom

    Genetische componenten zoals een ongepigmenteerde huid

    Psychische Factoren zoals Stress en uitputting

    Voedingsstoftekorten.

Veelal begint mok in de verhaarperiode, in de herfst of in het voorjaar. Ondanks wassen, drogen en smeren en inachtneming van de box hygiëne, wil de mok niet echt weggaan. Volgens wetenschappelijke onderzoeken kan aangetoond worden, dat via de voeding de afweer van de huid en haren verbeterd kunnen worden.

Voedingsstoffen in de strijd tegen mok

Vooral tekorten aan voedingsstoffen worden in verband gebracht met mok. Dit tekort aan voedingsstoffen kan op zijn beurt een direct gevolg zijn van slecht voederbeheer of een indirect gevolg van de grotere behoefte van het paard aan voedingsstoffen. Het spoorelement zink speelt in dit verband een bijzondere rol. Bij permanente tekorten in de voeding is de regeneratie van het epitheel en dus de weerstand van de huid verstoord en hebben ziekteverwekkers gemakkelijk toegang. Vooral bij bijzondere rassen en paarden met een veel behang, moet bijzondere aandacht worden besteed aan een evenwichtige basisvoorziening, rijk aan sporenelementen, om van meet af aan huid- en vachtproblemen te voorkomen. Afgezien van de specifieke oorzaken, zoals een tekort aan sporenelementen, kan ook een verzwakt immuunsysteem bijdragen tot de ontwikkeling van mok, of omgekeerd kan een bestaande mok het immuunsysteem verzwakken. Daarom moet het immuunsysteem altijd worden ondersteund en versterkt in samenhang met mok. Aangezien het immuunsysteem nauw communiceert met de darm en de micro-organismen die zich daarin bevinden - het zogenaamde microbioom - zijn een intacte darmfunctie en een fysiologische darmflora de basisvoorwaarde voor een sterk afweersysteem. Het immuunsysteem kan specifiek op voedingsgebied worden bevorderd door een aangepast rantsoen.

Voor hardnekkige gevallen

Als de stofwisselingsorganen overbelast en verzwakt zijn, kan er een verhoogde ontgifting via de huid plaatsvinden, wat de ontwikkeling van mok kan bevorderen. Daarom wordt aanbevolen om bij ernstige, langdurige gevallen van mok eerst de ontgiftingsorganen te regenereren en de stofwisseling te stimuleren.

7 stappen voor een paard vrij van mok

Verlaag het eiwit- en zetmeelgehalte van het rantsoen!

In het algemeen is bij mok bewezen dat het eiwit- en zetmeelgehalte (of graangehalte) van het voederrantsoen verlaagd dient te worden. Enerzijds betekent dit een vermindering van het krachtvoer (granen, muesli op basis van granen en korrelvoer). De ontbrekende energie wordt aangevuld met veel gestructureerde ruwe celstof, bv. hooi. Het ruwvoer moet structuur hebben en een matig eiwitgehalte. Paarden die vermageren wanneer ze alleen hooi krijgen, kunnen de Glyx-weideserie (Heucobs, Müsli, Seniorfaser) krijgen als graanalternatief. Ook de eiwitbronnen moeten worden gecontroleerd, b.v. het voeren van kuilgras. Evenzo kan een warm najaar ervoor zorgen dat jong gras opnieuw gaat groeien en de eiwitbalans van het grazende paard verstoort. Kuilgras moet worden vervangen door hooilen het grazen moet aanzienlijk worden beperkt.

Sluit een seizoensgebonden tekort aan sporenelementen uit als een trigger!

Een andere reden om het graanrantsoen te beperken zijn de fytaten die in graan zitten. Zij binden mineralen, vooral sporenelementen, die daardoor niet beschikbaar zijn voor het paard. Tegelijkertijd heeft de lever een grotere behoefte aan sporenelementen, aangezien de ontgiftingsenzymen afhankelijk zijn van sporenelementen. Bovendien leidt dit tot een verlaging van het eiwitgehalte in het rantsoen, aangezien de stikstof die in eiwitten zit, in de lever moet worden ontgift. Een teveel aan eiwitten in het rantsoen is dus een belasting voor de lever en kan indirect leiden tot een tekort aan sporenelementen. Dit uit zich vaak in veranderingen van de huid. De huid wordt broos, scheurt en opent de deur voor parasieten.

De verhouding tussen energie en vitale stoffen moet verbeterd worden!

Het aanbieden van meer gestructureerd ruwvoer verbetert de aanvoer van sporenelementen naar een betere verhouding tussen energie en sporenelementen. Een andere aanpak is het voeren van speciale producten die rijk zijn aan sporenelementen. Dit kan de genezing van de mok enorm versnellen. Vooral in gevallen van ernstige mok is de toediening van preparaten met zeer biobeschikbare zink geschikt.

Gewoon mineraalvoer is niet de oplossing!

Het gebruikelijke mineraalvoer is in deze periode vaak niet toereikend, omdat het lichaam een grotere behoefte heeft aan sporenelementen. Tekorten aan zink, koper, selenium of mangaan die bij een bloedbeeld aan het licht komen, kunnen en moeten specifiek worden gecompenseerd. Zelfs als de waarden in het bloedbeeld nog binnen het normale bereik liggen, kan er toch een tekort zijn, dat het lichaam enige tijd probeert te compenseren via de zogenaamde homeostase. Een gerichte voorziening met sporenelementen is dus hoe dan ook aan te bevelen.

Bied koudgeperste oliën aan!

Ook het voeren van koudgeperste lijnzaad-, maïskiem- en zonnebloemolie is doeltreffend gebleken. De omega 3-vetzuren die in geperste oliën zitten, worden beschouwd als ontstekingsremmend en verbeteren de conditie van de huid.

Voer slobber!

De voederwisseling moet in principe beginnen met een traditionele bereiding van slobber (Irish Mash). Dit is bijzonder doeltreffend gebleken in tijden van vachtverandering. De klassieke slobber bevat naast tarwezemelen en lijnzaad slechts een gering graanaandeel. Verder verteringsbevorderende en ontslakkende ingrediënten zoals appelpectine, kruiden en specerijen verbeteren de werking. Voor graangevoelige paarden is de de graanvrije Glyx-Mash.

De juiste huidverzorging!

De door mok aangetaste huiddelen (meestal kootholte) dienen verzorgd te worden. Wassen met bv Niemöl Shampoo, goed droogmaken met een schone handdoek en daarna behandelen met Pferdeerde Lebermoos & Niem en of Fesselliquid. Bij twijfel, koorts of Einschuss, meteen de dierenarts bellen.

Onze helden in de strijd tegen mok

Voedingsadvies per 100 kg lichaamsgewicht per dag

Bij zinktekorten

5 g Hesta plus Zink

15-20 g MicroVital

Ter regeneratie van de stofwisselingorganen, bij leverproblemen

10 - 20 g Equimeb Hepa

Bij verzwakt immuunsysteeem ter ondersteuning van het microbioom en het immuunsysteem

5 g Hefekultur

6 g Hippomun

Bij sterk geïrriteerde huid

15 - 20 g Lamin forte

Voor huid en haarkleed

10 - 20 g LinuStar

Bij chronische leverproblemen

20 g Brandon plus hepatic protect (in plaats van Equimeb Hepa)