Hoe herken ik een tekort aan essentiële voedingsstoffen bij mijn paard?

08/07/2021

Essentiële voedingsstoffen paard

Geleidelijk tekort aan vitale stoffen ------------------------->

Naar behoefte gevoed

Marginaal onverzorgd

Subklinisch tekort

Vroeg klinisch stadium

Gevorderd stadium (onomkeerbaar)

Glanzende vacht

Doffe vacht

Problemen met verharen

Huidontsteking

Eczeem

Gezonde hoeven

Vermoeidheid

Scheurende hoeven

Slechte hoornkwaliteit

Artrose

In balans

Nervositeit

Zwakke prestaties

Slechte wondheling

EMS/ECS/PSSM/HPU/KPU/COB

Hoe herken ik een tekort aan essentiële voedingsstoffen bij mijn paard?

Een tekort kan zich op vele manieren uiten. Een steeds terugkerende jeuk na of tijdens de verhaarperiode, mok, slechte hoef-hoornkwaliteit, verkleuring van de vacht, doffe, glansloze vacht en storingen in de stofwisseling en spijsvertering gelden als kenmerken van een tekort aan vitale stoffen.

Naast typische uiterlijke kenmerken kan een bloedonderzoek inzicht geven in de verzorgingstoestand. Teneinde een goed beeld te krijgen is het raadzaam om enkele dagen voor het afnemen van het bloed even te stoppen met hoog gemineraliseerd voer of mineralen.

Symptomen juist interpreteren

Ook huid en vachtproblemen kunnen gerelateerd aan tekorten zijn en worden vaak als allergische reactie (eczeem) aangeduid en daarmee vaak niet als voeding gerelateerd gezien. Met het sporenelement zink wordt de samenhang duidelijk. Als bestanddeel van enzymen in de eiwit en koolhydraatstofwisseling speelt zink ook een belangrijke rol in de epitheelregeneratie van huid en slijmvliezen. Als het via de voeding niet voldoende wordt opgenomen, ontstaat na jaren een tekort. Gedurende de vachtwisseling wordt zink bovendien verhoogd gebruikt – een reden waarom de symptomen in deze periode vaak verslechteren. Zink speelt ook een centrale rol in immunologische processen. De allergische reactie op de kriebel mug is tenslotte vaak ook het resultaat van een gestoord immuunsysteem als gevolg van tekorten aan vitale stoffen.

Tip!! Vraag de dierenarts bij een bloedonderzoek om ook de waarde van zink, koper, seleen en mangaan te laten onderzoeken, want in een standaard onderzoek worden deze waardes vaak niet onderzocht.

Hoe komt het tot tekorten?

Men moet een onderscheid maken tussen de behoefte aan vitale stoffen en aan energie. Goed gevoede of zelfs paarden met overgewicht kunnen een tekort aan vitale stoffen hebben. Tegelijkertijd zijn de vitale stoffen tegenwoordig niet meer met alleen hooi en eenzijdig gras zeker te stellen. Als het paard geen uitgebalanceerde aanvulling met vitale stoffen krijgt, is het continue onder verzorgd. In het bijzonder makkelijk te voeren rassen zijn vaak door dit probleem getroffen. Aangezien zij hun energiebehoefte middels het ruwvoer kunnen dekken, wordt het geven van vitale stoffen vaak als niet noodzakelijk gezien. Te weinig beweging en een te veel aan energie zorgen dan bovendien veel vaker voor paarden met overgewicht en metabolisch zieke paarden. Teneinde zowel de behoefte aan energie en vitale stoffen te dekken, moeten vooral makkelijk te voeren paardenrassen met micronutriënten verzorgd worden.