Nieuw in de verzorgingslijn - Calendula verzorgingsolie
Share
De stralende schoonheid onder de geneeskrachtige planten – Calendula
Calendula Officinales, in Nederland ook bekend als goudsbloem, is een lang bewezen geneeskrachtige plant. In de bloeitijd van juni tot oktober is zij met haar fel oranje bloemen ook als tuinplant zeer geliefd.
Hildegard van Bingen, een Duitse benedictijnse abdis zette haar in de 12e eeuw al in als middel tegen huidziekten en de Italiaanse arts en botanicus Mattioli gaf haar in de 16e eeuw zelf de naam “Herba Cann” – een kruid tegen kanker. Zelfs tegen stralingsschade kan Calendula hulp bieden.
Bewezen is haar wond genezende en regenererende werking bij huid- en slijmvliesverwondingen. Haar koelende eigenschappen maken haar tot een uitstekende keus bij verbrandingen.
Het wondgenezingsproces verloopt in 3 fasen. In de eerste fase kan het tot bloeding en vorming van wondsecretie komen, die voor het uitspoelen van cel resten, kiemen en daarmee dus voor wondreiniging dienen. Deze fase wordt ook wel exsudatieve-, ontstekings- of reinigingsfase.
Afhankelijk van de grootte van de verwonding begint circa een dag later de tweede fase, de granulatiefase waarbij nieuw weefsel gevormd wordt. Fibroblasten, deelbare bindweefselcellen migreren uit het omliggende weefsel naar het de wondranden. Granulatieweefsel ontstaat en zorgt voor het opvullen van de wond van beneden naar boven. Calendula ondersteunt in deze fase de stimulatie van fibroblasten en bevordert de granulatie.
De 3e fase is de epitheelfase. In deze fase wordt de wond steeds kleiner. Dat gebeurt deels door krimp aangezien het granulatieweefsel aan vocht verliest, maar voor het grote deel door de vorming van collageenvezels, die een kruislings netwerk vormen en het weefsel stabiliseren. Uitgaande van een intact epitheelweefsel op de wondrand vormen epitheelcellen nu een nieuwe bovenste laag. In deze fase ondersteunt Calendula de collageenrijping en bevordert de epitheelvorming.